Viltgryte (1)

Øyvind Hjelles viltgryte

Dette er en kraftig og smakfull viltgryte som kombinerer norske tradisjonsingredienser med noen spennende smakstilsetninger. Møre biter av viltkjøtt får putre lenge sammen med rødvin, oksekraft og krydder som einerbær og timian. Til slutt tilsettes rotgrønnsaker og en rik crème fraîche som gir retten en fyldig tekstur. Dette er en perfekt middag for høst- og vinterkvelder, servert med stekt skogssopp, kremet mandelpotetmos og syrlige tyttebær.

Slik gjør du

Kutt kjøttet i biter på minst 3-4 cm. Stek i panne med smør og salt, til det har fått litt farge. Hell opp i en kjele/gryte. Ha i oksekraften, salt, vin, hakket løk, einerbær og timian. Kok opp og fjern skum som legger seg på toppen. Skru ned varmen og la småkoke i ca 2 timer før du sjekker om bitene begynner å bli møre. Klem på kjøttbitene underveis, for å være sikker på at kjøttet «gir etter». Skrell og kutt grønnsakene i 1-2 cm biter og ha i gryta sammen med crème fraîche. Kok videre i 20 minutter. Smak til med ett eller flere (evt alle) triks i boka; brunt sukker, kaffe, soyasaus, brunost, grovmalt svart pepper.

Serveres med stekt skogssopp, mandelpotetmos og tyttebær.

DETTE TRENGER DU

2 kg viltkjøtt til gryte
100 g smør
1,5 liter Beef Bone Broth
2 dl rødvin
5 einerbær
2 ss frisk timian
1 stk sellerirot
3 stk gulrot
2 stk løk
500 g crème fraîche
1 ss brunt sukker (Andre triks i smakstilsetningsboka; kaffe, soyasaus, brunost, grovmalt svart pepper.)